Domein(naam)
1. Wat is een domeinnaam(inschrijving)?
Een domeinnaam is een Internet-adres, te vergelijken met een telefoonnummer, om de homepage van een bepaalde onderneming op het Internet te vinden. Als een onderneming zijn bedrijfs- of produktinformatie op Internet zet, dan zijn deze gegevens te vinden met behulp van een referentie http://www.naam.nl.
Het gedeelte naam.nl is de domeinnaam.
Nederlandse bedrijven gebruiken vaak .nl extensie.
2. Welke regels gelden er voor een domeinnaamregistratie?
3. Geeft een domeinnaamregistratie automatisch juridische bescherming?
Een Top Level Domain (TLD) is het meest rechtse deel in de naam. Als dit deel van de tenaamstelling verwijst naar een land, bijvoorbeeld .nl voor Nederland, dan spreken we van country code Top Level Domain (ccTLD). Wanneer de code achter de punt functioneert als algemene aanduiding die geen verband houdt met enig land, bijvoorbeeld .com, dan spreken we van een generic Top Level Domain (gTLD).
Een domeinnaamregistratie geeft de naam niet automatisch juridische bescherming. In principe levert een domeinnaamregistratie geen recht op. Bescherming voor de naam kan alleen verkregen worden door de naam als merk te registreren in het Merkenregister. Soms kan er ook bescherming ontstaan op basis van de Handelsnaamwet. Voorafgaand aan de domeinnaamregistratie is het raadzaam te onderzoeken of de naam geen inbreuk maakt op andermans rechten.
Registratie van domeinnamen vindt plaats volgens het principe “wie het eerst komt, het eerst maalt”. Daarom is het, zelfs als er nog geen concrete Internetplannen bestaan, raadzaam een bedrijfs- of productnaam tijdig te claimen. Gebeurt dit niet dan loopt de ondernemer het risico dat een ander registratie verricht. Daarmee is de naam dan in principe definitief vergeven en zal het betreffende product of de dienst lastig te vinden zijn op Internet.
De volgende Top Level Domains zijn voor het bedrijfsleven van belang:
.com voor commerciële organisaties
.net voor netwerkorganisaties
.org voor niet-commerciële organisaties
.info voor organisaties die informatie willen verschaffen
.biz voor commerciële organisaties
.eu voor europese bedrijven
In de loop van de tijd hebben de domeinnamen hun oorspronkelijke functie enigszins verloren en worden eigenlijk alle genoemde domeinnamen door elkaar heen gebruikt, voor commerciële en minder commerciële doeleinden.
Hoe zien de belangrijkste landendomeinnamen er uit?
Nederlandse Antillen .an
Argentinië .ar
Oostenrijk .at
Australië .au
Aruba .aw
België .be
Brazilië .br
Canada .ca
Zwitserland .ch
China .cn
Duitsland .de
Denemarken .dk
Spanje .es
Frankrijk .fr
Griekenland .gr
India .in
Israël .il
Italië .it
Japan .jp
Noorwegen .no
Nederland .nl
Portugal .pt
Polen .pl
Suriname .sr
Rusland .ru
Zweden .se
Groot Brittannie .uk
Verenigde Staten .us
Joegoslavië .yu
4. Wat kost het registreren van een domeinnaam?
De tarieven worden bepaald door de instantie (provider) die men bij de registratie inschakelt. Sommige providers beschouwen het als een startpunt voor verdere dienstverlening (zoals het bouwen van een internetsite) en rekenen een laag tarief tussen de 15 en 30 euro
gaslichtvergelijk.com
Goed werk. Dankjewel